Journalism education and tips for journalists

Tuesday, November 09, 2004

vänstern och tekniken redux
update: jag diskuterar också vänstern och bloggandet med andra på yella.net Det är trist att Blogger inte har trackback

Följande från en intervju jag gav redan 1995:
Högern var långt före vad gällde insikten om lokal/kommersiell radions politisk och propagandistiskt sprängkraft, långt före när det gällde Internets politisk och propagandistiskt sprängkraft och är lika långt framme vad gäller bloggandets politisk och propagandistiskt sprängkraft.

Kan ni skönja ett mönster? (eller kanske ett monster *s*)


Björn Rönnblad intervjuat Mark Comerford som på den numera i Stockholms universitet inkorporerade forna journalisthöskolan leder utvecklingsgruppen för digitala medier och bl a varit med om att överföra Aftonbladet/Kultur i digital form.

Mark Comerford anser att socialister borde använda Internet för att stärka internationalismen. Men också socialister är ofta konservativa när det gäller ny teknik. Han hänvisar därför till lärdomarna från ryska revolutionen:

-- Lenin och Trotskij insåg väldigt tidigt att tåg kombinerat med film var ett smidigt sätt att göra socialistiska idéer tillgängliga för väldigt många människor även i de avlägsnaste delar av landet. Vad de förstod var att använda tidens senaste teknologi för att sprida sitt budskap. Det måste vi också förstå.

Sådant förstår nog arbetsgivarsidan. Comerford hänvisar till att SAF sedan början på 80-talet insett betydelsen av att sprida propaganda till skolungdomar, bl a genom att använda närradiosändningar. Arbetarrörelsen hängde inte med den gången, och inte andra gånger heller.

-- Nu håller samma sak på att hända igen. Och arbetarrörelsen riskerar att göra om samma misstag, säger Comerford.

På Internet finns nu SAF, Timbro och de stora företagen mitt bland alltfler informationssökande ungdomar som lämnas utan motbilder. På nätet finns inga fackföreningar, radikala organisationer eller ens folkbildningsorganisationer som ABF.

2 Comments:

 • Bonjour,
  La lesture de votre note est assez difficile, mais cela provient d'un petit problème matériel passagé.
  Je pense qu'il est fort possible que sur mon blog un article attire le journaliste que vous représentez.
  Cordialement

  By Blogger temps, at 11:32 AM  

 • Man kan få trackbacks genom www.haloscan.com. Det funkar, men man måste gå in på deras hemsida för att skicka TBs, vilket kan vara lite jobbigt (men jag vet inte om andra system är lättare då jag bara kört Blogger/Haloscan). Haloscan har både en manuell och en automatisk installerare, jag föredrar den manuella, men den är lite otydlig, så säg till om du vill ha hjälp...

  By Blogger Erik, at 1:26 PM  

Post a Comment

<< Home